Wat zijn Bookmakers en welke verschillen bestaan er?

Bookmakers is een term die je ongetwijfeld vaker hebt gehoord. Het zijn bedrijven en websites die het voor jou als gokker mogelijk maken om online te wedden op wedstrijden of evenementen. Op het internet, maar ook in het echte leven, zijn talloze bookmakers te vinden die min of meer hetzelfde aanbieden; toch zijn er ook flinke verschillen mogelijk tussen bookmakers. Zo heb je ook vast en zeker wel eens onderzocht bij welke bookmaker je de hoogste welkomstbonus kunt verdienen. Bookmakers die de hoogste welkomstbonus aanbieden voor nieuwe spelers, neigen echter de strengste voorwaarden hieraan te verbinden. Het is daarom goed om te weten wat bookmakers zijn en welke jij het beste kan kiezen om online te gokken.

Gokken in Nederland

Je zult maar zelden een Nederlandse bookmaker tegenkomen op het internet en dat komt omdat gokken en kansspelen in dit land zijn verbonden aan strenge wetgeving. Een bookmaker moet in Nederland, net als in andere landen, een vergunning of licentie krijgen van de hoogste autoriteit, dit is de Nederlandse Kansspelautoriteit. Momenteel is de wetgeving op kansspelen zo streng, dat er geen vergunningen of licenties meer worden uitgereikt aan bookmakers en al helemaal niet op het internet. De wetgeving staat al enige tijd op het punt om te worden versoepeld, maar tot op heden is daar nog geen sprake van.

Wat doen bookmakers?

Bookmakers zijn de bedrijven achter (online) weddenschappen op sportwedstrijden en evenementen. Op een gokwebsite kan je zeer diverse weddenschappen tegenkomen bij wedstrijden, zowel pre-match als live. Bookmakers strijden altijd met elkaar voor de scherpste odds, zodat zoveel mogelijk spelers naar hun website komen om te gokken. Echter zullen bookmakers ook rekening moeten houden met hun eigen bedrijfsvoering, waardoor odds nooit te laag zullen worden aangeboden en altijd een bepaald niveau houden.

Hoe bepalen bookmakers de weddenschappen?

Bookmakers maken jaarlijks flinke winsten, hoewel je dat als gokker misschien niet zou verwachten. Het komt er in de praktijk op neer dat bookmakers altijd op zoek gaan naar een goede balans tussen weddenschappen. Zo krijgen sportwedstrijden met een duidelijke winnaar lagere quoteringen, terwijl een spannende wedstrijd voor gelijkswaardige en hogere odds zorgen. Bookmakers profiteren altijd van een onzekerheidsmarge op wedstrijden.

Welke bookmaker moet je kiezen?

Wil je beginnen met gokken, dan heb je ook in Nederland gelukkig keuze uit talloze bookmakers. Elke bookmaker heeft zijn eigen bonusstructuur en bijna alle welkomstbonussen verschillen in detail wel van elkaar. Zo kan je kiezen voor een bookmaker met een welkomstbonus tot 200 euro, maar deze bonus zal dan wel verbonden zijn aan voorwaarden die bijna onhaalbaar zijn als je gokt op sport. Je kunt ook kiezen voor een lagere bonus (30 tot 50 euro free bets), waarbij je slechts één lage eerste weddenschap hoeft af te sluiten, om zodoende al een bonus te krijgen zonder voorwaarden. De keuze is uiteraard aan jezelf!

Wat je kunt doen om een goede bookmaker te vinden

  • Vergelijk welkomstbonussen
  • Kijk kritisch naar de voorwaarden, vaak te vinden onder ‘terms & conditions’ onder de aangeboden welkomstbonus
  • Vergelijk de odds (quoteringen) die op diverse wedstrijden worden aangeboden, deze kunnen per bookmaker verschillen
  • Bekijk reviews online, hoewel reviews alleen geplaatst neigen te worden bij een slechte ervaring
  • Maak een keuze voor jouw geschikte betaalmethode, niet elke bookmaker maakt gebruik van iDeal
  • Bekijk de mogelijkheden en termijnen voor uitbetaling
toggle off
Gokreclame uitschakelen.