Wedden op vriendschappelijke wedstrijden: altijd verrassend

Bij het wedden op vriendschappelijke wedstrijden komt een aantal factoren om de hoek kijken die bij officiële wedstrijden minder gewicht in de schaal leggen. Treedt een team op oorlogssterkte aan of wordt bepaalde jeugd- of reservespelers een kans geboden zich te bewijzen? Wat is de motivatie van de spelers aan beide kanten? En – ook niet onbelangrijk – in welke fase van de voorbereiding van een wedstrijd. Al deze factoren maken het lastiger een voorspelling te doen, wat ook geldt voor de bookmaker. Aan de andere kant bieden ze ook kansen aan de goed ingevoerde voetbalwedder. Heb jij meer kennis en maak jij een slimmere afweging dan je mede-wedders?

Welke spelers treden in het krijt?

In de voorbereiding van het seizoen komen er vaak affiches voorbij waarvan je even op je hoofd moet krabben. Erpse Boys tegen Ajax? V.v. Surhuisterveen tegen Everton? Het is duidelijk, de grote clubs zijn aan het warmdraaien en pikken hier en daar nog wat geld mee van clubs die er wel wat voor over hebben om een topclub te ontvangen. Sommige spelers zijn nog niet eens terug van vakantie. Nieuwe aankopen willen zich bewijzen. Jeugdspelers krijgen een kans. Maar wat betekent dat voor je voetbalweddenschap? Als djouw bookie hem al in zijn sportbook opneemt. Niet dat Ajax zich zal blameren tegen Erpse Boys, maar tegen andere clubs zou dat wel kunnen. Een tegenstander als Wallsall uit de Engelse League One ging het half juli 2018 tijdens de voorbereiding kansloos ten onder. Weg zekere inzet!

Wat doet vermoeidheid met spelers?

Vriendschappelijke wedstrijden kennen zelden een ideale voorbereiding. Een middagdutje in Hotel Huis ter Duin op de wedstrijddag zal niet voorkomen. Sterker nog: vaak is er ‘s morgens nog hard getraind of valt de wedstrijd in een intensieve opbouwperiode. Hoe kom je erachter wat het programma van een team is en welke spelers al op hun laatste benen lopen? Gelukkig hebben clubs vaak websites waar de selectie op de voet te volgen is. Als je daar leest dat er op de ochtendtraining verschillende spelers kotsend over de hekken hing na een duurloop van toen kilometer, dan hoef je niet in te zetten op een riante overwinning in de friendly match tegen de Molshoop Rovers die avond met zeven doelpunten van Huntelaar. Het is dus net als bij iedere bet een kwestie van je goed laten informeren.

Motivatie als factor bij een voetbalweddenschap

Spelers hebben meestal niet gevraagd om een vriendschappelijke wedstrijd. Deze kan gespeeld worden puur om het geld, omdat het een bij een transferdeal was bedongen of uit zakelijke belangen van de sponsor. En – hoewel een speler vooraf altijd zal proberen zich volledig te prepareren – dat heeft zijn weerslag op de prestatie van het team. Daar helpt geen bonus of donderspeech in de rust tegen. Spelers hebben een druk programma en onbewust nemen ze zichzelf in bescherming door pas volledig te focussen als het er echt om gaat. Vriendschappelijke wedstrijden hebben daarom de neiging verrassend te verlopen. Dit kan soms frustrerend zijn. De uitslag heeft voor de club geen enkele consequentie, maar voor jou als wedder wel degelijk!

toggle off
Gokreclame uitschakelen.