Waarop baseert een bookmaker de odds?

Hoe kunnen we helpen?

Waarop baseert een bookmaker de odds?

You are here:
< Back

Waarop baseert een bookmaker de odds?

Odds zijn er in verschillende soorten en waarden. Wanneer je gaat gokken, dan ga je altijd op zoek naar de combinatie winstzekerheid en winstpotentieel. Het heet dan misschien wel gokken, maar het liefst wil je zonder al te veel risico geld winnen. Daarom is het ook mogelijk om lage odds met elkaar te combineren in een coupon, waardoor uiteindelijk een hoge odd zorgt voor een hoger winstpotentieel. Afijn, waarop baseren de bookmakers hun odds? Je mag er altijd vanuit gaan dat bookmakers winst maken op een sportevenement, dus de odds moeten op eenzelfde manier zijn berekend, onder andere met een winstmarge. We gaan je hier meer uitleggen over het berekenen van een odd of notering.

Vroeg inzetten heeft zin

Hoe worden de odds op een wedstrijd bepaald? Dat is een goede vraag, waar je waarschijnlijk zelf het antwoord al op weet. Het gaat namelijk om een vermoedelijk verloop van de wedstrijd. Stel je voor dat er bij een wedstrijd één grote favoriet is en een echte underdog. Bijna niemand zal gaan inzetten op de underdog, tenzij je een echte gokker bent. Omdat van de 100 mensen er 90 zullen inzetten op de favoriet, zijn de odds voor de favoriet ook een stuk lager. Het is overigens ook aantrekkelijk om vroeg in te zetten en we gaan je vertellen waarom.

Waarschijnlijk heb je wel gemerkt dat bookmakers niet altijd evenveel inzicht hebben bij het bepalen van de odds. Zo heeft de bookmaker het in Engeland vaak nog wel bij het rechte eind, maar kan de bookmaker er in Nederland volledig naast zitten. Als een bookmaker tevens in een vroeg stadium al een wedstrijd online durft te zetten mét odds, dan wordt deze bookmaker als ‘moedige bookie’ omschreven. De odds moeten dermate scherp zijn, dat niet alle gokkers tegelijk op de wedstrijd in gaan zetten. Zet een bookmaker niet scherp genoeg in, dan loopt deze de kans om veel geld te verliezen aan gokkers.

Door de juiste kansberekeningen toe te passen op je gokpatronen, heb je een grote kans om veel te winnen als je vroeg inzet. De vroege odds worden namelijk bepaald door ‘odd setters’, mensen die nagaan hoe het grootste gedeelte van de gokkers denkt over een bepaalde wedstrijd. De quotering zal in de loop van de week steeds scherper worden. Zet je vroeg in, dan is de odd vaak een stuk hoger dan vlak voor de wedstrijd. Als je eerder inzet neem je trouwens ook een risico, want in de loop van de week kunnen er nog allerlei dingen gebeuren, zoals een blessure van één van de sterspelers van een team.

Hoe dalen en stijgen odds?

Het is leuk om te zien hoe een odd kan dalen en stijgen in de loop van de week. Zo heb je een team als Juventus die als grote favoriet geldt voor de titel in de Serie A. Een week voor de uitwedstrijd tegen Udinese, een middenmoter in Italië, staan de odds daarom op een vrij lage 1,40. Op woensdagavond speelt Juventus in de Champions League tegen Bayern München en het gaat daar 3-1 onderuit. Het mentale tikje zorgt ervoor dat de odds stijgen naar 1,45. Na de wedstrijd wordt bekend dat de absolute sterspeler van Juventus geblesseerd is geraakt en niet mee kan doen tegen Udinese. Opnieuw zal de quotering van Juventus stijgen, terwijl die van thuisteam Udinese ligt zullen dalen. Zo kan een quotering per team in de loop van de week stijgen of dalen met onverwachte gebeurtenissen.

Inhoudsopgave
toggle off
Gokreclame uitschakelen.